Verbouwing gemeentelijk monument

Over dit project

De voormalige Dreefschool uit 1930 is een gemeentelijk monument, dat van 1985 tot 2018 in gebruik was als bibliotheek en leeszaal. Het bijzondere, karakteristieke gebouw is in 2018 geheel gerenoveerd en verbouwd tot multifunctioneel centrum: Plein 1. Behalve aan de bibliotheek, biedt het onderdak aan organisaties voor zorg, werk, welzijn, educatie, kinderopvang, veiligheid en cultuur.

De opdracht was een multifunctioneel centrum te ontwerpen, een ontmoetingsplek voor alle Heemstedenaren, jong en oud. Omdat het gebouw te klein was om alle gebruikers te huisvesten, is in de voormalige gymzaal een extra vloer gemaakt en de zolderverdieping verbouwd.
Het gehele gebouw is gerenoveerd met respect voor de karakteristieke elementen. Daarbij is rekening gehouden met het strakke programma van eisen van de opdrachtgever. Het gebouw is verduurzaamd en voorzien van nieuwe installaties voor verwarming, luchtverversing en verlichting. Dak, gevels, ramen en vloeren zijn geïsoleerd, er zijn zonnepanelen geïnstalleerd en voorzieningen getroffen voor toekomstige energieopwekking.

opdrachtgever: Gemeente Heemstede
vloeroppervlak: 2154 m²
realisatie: 2018